Hjärtum Smartby år 2026, med hus nästan som Långbens husvagn
Hjärtum Smartby förlöstes i april 2019 då arkitekten Erik Berg presenterade tre förslag för Hjärtum kyrkby. Inte så att bygdens folk nappade direkt. Men man började tänka i nya banor.
Makthavarna i Lilla Edets kommun ströp socknen, inte bara genom att stänga skolor och krympa social service. I översiktsplanen nöjde man sig med ett nytt hus om året i bygden, det vill säga utanför tätorten nere vid Edetbron. Just ingen byggde nytt för mest attraktiva marken var reserverad för annat.
Översiktsplanen är som Sovjets femårsplaner. I kommunens plan finns inte en rad om hur folk vill bo. Det som gäller: inte bo alls eller flytta till ett gytter i tätorterna – där kommunen kan tjäna en slant på markförsäljning.
Att skapa ett boende är ett nedärvt existentiellt behov. Barn bygger krypin med en filt över en stol, sedan med en hydda i skogen. I hedenhös fanns glädjen att få byta klinade rishus mot ett timrat. Bygdens torp och bohuslänska dubbelhus vittnar om förverkligade drömmar.
De flesta får nöja sig med att flytta till en färdigbyggd bostad, möjligen med köksrenovering vart tionde år som tröst. I Smartby Hjärtum utgår man från grundläggande mänskliga behov. Låt vara man inte går så långt att en psykolog får dra upp riktlinjerna för byn i stället för en arkitekt.
Hjärtumupproret
1692 fick Hjärtums allmoge löpa gatlopp på Bohus fästning som straff för att de bojkottade den svenske prästen. Revolten mot överheten 2020 var väl så dramatiskt, fast med pennor i stället för hötjugor. Det började med en studiecirkel där presumtiva inflyttare intervjuades. Tjocka rapporter luslästes.
Stämningen på stormötet steg då kyrkokören fick igång allsången med Det kan vi göra bättre själva. Med Piteälva utbytt mot Götaälva.
”Och de senaste åren har kranskommuner kring storstäderna befolkas allt mer. Detta kan ses som ett mellansteg innan fler kanske förverkligar sin dröm om en bostad på landsbygden” konstaterade Svensk Fastighetsförmedlings Trendrapport. Se klippet:
En kick kom från Kairos Futures 6000-personerenkät. Barnfamiljer prioriterar närhet till skolor. Alltså inte en intressant grupp för Hjärtums landsbygd. För där har kommunen bommat igen skolor och dagis.
Efter 50 år ålder lockar enligt Kairos natur och friluftsliv, som finns rikligt i socknen. Äldre vill bo tryggt och bekvämt så där är en smartby perfekt.
Efter 25 års ålder är inte stadens puls lika viktig. De är aktiva på Internet och pigga på ny teknik – som i en smartby. Och för dom var bostadsnöden som värst. Den yngre generationen sökte sig till jobb i Trollhättan och Göteborg. Bostadskön där var lång och lägenheterna var för dyra. Bygga eget hus i städerna gick inte heller. Unga med låg lön och studieskulder möttes med kalla handen på banken.
Nybyggaranda
Nya detaljplanen för slänten bredvid Hjärtumgården blev en fri zon för kreativt byggande – förutsatt att bygget var billigt, helst under 60 kvadrat. Några flyttade ner timrade torp från Dalsland. Andra gick med i ett självbyggeri efter modell från den hundra år gamla egnahemsrörelsen. Självbyggarna hjälptes åt att snickra sektioner i en Hjärtumfilial till Egnahemsfabriken på Tjörn. Virket från trakten sågades på plats. Gärna med material som second hand om sådant fanns. Gamla hantverkare fick betalt för sina goda råd.
De med tummen mitt i handen fick 60 kvadrat med två kopplade Bolundhus. Alla hus energisnåla med glasfasaden mot söder och solceller på taket.
Marken nedanför Hjärtumgården sedd från Skogs gamla smedja:
Smart, smartare, smartast
För ungdomar som blivit par kunde stugan käns för trång. För några blev lösningen Ikeas Rognan. Med den skjutbara sektionen med garderob och bäddar skapar roboten en kvickt en sovalkov.
Unga män fena på IT hakade på med appar i pekdatorn som styr husets intelligens. En knapp dörren fixar larmet och bryter elen då man inte är där. Husdatorn optimerar uppvärmningen.
El från solcellerna som inte behövs skickas till grannarna i byns eget nät. Robotgräsklipparen inte bara klipper gräs, den skottar snö också. E-paket och matkassar lämnas i skåpet utanför så man slipper passa budet.
Bilen kör fram förarlöst från bilpoolen med ett klick på mobilskärmen. Eller en husbil som dockar till huset om man vill natta gäster. Kan astronauter ta sig genom en sluss så kan också svärmor.
Allra smartast är de som byggt huset som en tändsticksask. Ett knapptryck skjuter ut ytterskalet över en isolerad altan. Sämre isolering visserligen men plats för kalas behövs inte så ofta. Alla nöjda, till och med byggnadsnämnden.
Med robotfärjan över älven får man snart nära till motorvägen. Och bara en kvart med bil till skolor och service i Sjuntorp. Därför kan Smartby Hjärtum bli attraktivt även för barnfamiljer.
Husrockad
För par med barn är huset för litet. Kruxet är att det inte finns så många hus till salu i trakten. Visserligen ville många äldre sälja när de tröttnat på trädgård och snöskottning. Smartbyn var ett alternativ med gemenskap och nära till naturen.
Hindret var reavinstskatten som tillsammans med stämpelskatten kapade en fjärdedel av reavinsten. Ofta gick en kvartsmiljon upp i rök räknat från två miljoner i vinst.
Lösningen var lika enkel som genial. I stället för att sälja hyr unga paret och pensionärerna av varandra. Lilla huset¨i Hjärtumbyn görs ännu smartare med elektronik. Hos några funger en robot som butler.
Ikeas Rogna byggs om till minikök för sängbundna som inte ville besvära hemtjänsten. En japansk toa rullar fram på samma sätt, försett med larm till barn eller hemtjänst. Spolstråle och fläkt ersätter toapapper – så allmänt förekommande att pappersbruket i Lilla Edet fick stänga.
Rollatorn programmeras så att den hittar till kyrkan och ljugarbänken. Till och med till kolonilotten nere vid älven.
Kommer demensen smygande kan personen flytta till ett SilviaBo, granne med Hjärtumgården. Det är byggt som en joint venture mellan Skanska, Ikea och drottning Silvia. Ett engagemang som härleds till drottningens mor.
Affärsmodellen
Smart Village ett buzzword? Definitivt ett modeord för samhällsbyggare över hela klotet. I Europa är det European Network for Rural Development som slår på stora trumman för konceptet. Med deras definition: ”Smart Villages are communities in rural areas that use innovative solutions to improve their resilience, building on local strengths and opportunities”. EU-pengar från deras landsbygdsfonder fungerade som smörjmedel i Hjärtum.
Vad är en smartby? Det beror på vem man frågor. Det är den lokala kreativiteten som styr. Vissa fokuserade ekoprofilen med miljösnällt och odlingar. Andra på smart IT med sikte på framtiden.
I Hjärtum hade man sett hur storstilade ekobyprojekt i länet fallerat. Landsbygdsprogrammet gav inte tillväxt och sysselsättning man hoppades på. Det visade Leaderprojekten som slussade ut miljoner från EU-fonderna.
Därför byggdes denna Smart Village med sikte på människorna, både i Hjärtum och de som kan tänkas flytta hit. Från Göteborg och Lindholmen Science center i första hand – på samma sätt som Silicon Valleys expansionsregion, åtta mil lång.
Resurser registrerades för tomma lokaler och mejladresser till Hjärtumbornas barn och barnbarn. I samma mejlbank hamnade föreningarnas kontaktuppgifter.
I nästa steg profilerades målgrupper från nedre halvan i Kairos Futures boendeundersökning. Odlare, hästfolk, hemmasnickare och andra grupper bombarderades selektivt på sociala medier. Hjärtums förträffligheter flaggades dels av bygdens volontärer och dels betalplatser då man fick sponsorer. Och framförallt den yngre publiken, gärna IT-nördar tänkbara som startuppare i bygden – fast i andra kanaler än mossiga Facebook.
Hembygdsföreningen var viktig för att ordna återföreningar för släkt och skolklasser. Turister som lockades till gårdsbutiker och skogsvandringar plockades på e-postadresser för kommande kampanjer. De kördes på Hjärtum Sockenwebb, som på samma sätt som saliga LillaEdetPosten speglade bygden i smått som stort.
/ Av Ingemar Lindmark
- 6 Trendspaningar: Så ser framtidens boende ut.
- Kairos Futures. Framtidens boende och flyttmönster.
- SKL. Framtidens äldreboende.
- Rapport föreslår ändringar i Göteborgs förorter.
- Ungdomsbarometern. Hur vill unga bo i framtiden.
Kommentar från arkitekten Erik Berg i anslutning till skissen ovan: ”Illustration av förslag till nytt ekologiskt byområde vid kyrkogården i Hjärtum. Förslaget har tagits fram i en workshopprocess i Hjärtum under våren 2019 och kommer presenteras på utställning tillsammans med övrigt framtaget material i september 2019. Arkitekt: Erik Berg, Inobi Göteborg.”
Angående Smart Villages så finns det många olika begrepp som benämner samma idé. En motsvarande svensk översättning är Bredbandsbullerbyar (jag tycker båda kan användas). I båda fallen handlar det om att dra nytta av kommunikationsteknikens möjligheter för att möjliggöra levande lokalsamhällen utanför storstaden med uppkopplade arbetsplatser och att samordna transporter och leveranser också det med smarta digitala lösningar. Regionalt är Hjärtum oerhört bra beläget för just ett sådant ”koncept”.
/ Erik Berg
Det är fantastiskt roligt att läsa denna framtidsvision eller dröm eller hur skall jag kalla din livfulla/fantasifulla beskrivning av Hjärtums framtid … så mycket trådar som du har vävt samman och som har relevans… på ett eller annat sätt. Jag måste få detta till utställningen!! I stort format!!! 🙂
Kan du mejla texten till mig ? Eller är det endast detta sätt som den kan publiceras?