Vårkvällar hörs gässen nere vid sjön. Några sträck väljer rutten från Spekeröd över Hällungen, östidan oftast för uppvindens skull – och vidare norrut. Uppe vid Ljungs kile tar de följe med fåglar som valt huvudstråket längs Hakefjorden. Vårt torp ligger vid en korsning. För där ser vi andra flockar som kommer från Stigfjorden och efter Hällungen följer Huverödsdalen upp mot Göta älv.

Gässen har nog flugit här sedan stora issmältningen då dalen var en fjord. Kanske fångade av jägarna och de som först brukade jorden, bygdens många fornminnen till åminnelse. Är sägnen om kung Öystein i borgen på Bua slottsberg sann? Försökte han gripa gäss med en jaktfalk över Hällungen?

Bua slottsberg. Foto Ingemar Lindmark

För detta är en sagornas dal. Selma Lagerlöf fick hos prosten i Solberga sig till livs en folklig skildring, som ledde till boken Herr Arnes penningar. Författaren hörde forntida berättelser då hon bodde hos familjen Macfie på Anfasteröd nere vid Hällungens utlopp. Den gården dyker upp i novellen Reors saga och även i Från skilda tider .

I granngården Branseröd skriver Ellen Matsson böcker som meriterat henne till Svenska Akademien, på stolen som lämnats av Jayne Svenungsson från Intagan i Hjärtum.

Glädjestranden berättar Matsson om en flicka på en 1800-talsgård, som tycks vara Grötån. En kritiker kallade den Bohusläns Hemsöborna. En tonårsflicka upptäcker en mystisk familj i Sommarleken, även den en miljö vid Hakefjorden.

Pappa Olle Mattson ( i Hällesdalen, med postadress Svenshögen) skrev ungdomsböcker, som Briggen Tre Liljor. Se avsnitt från adventskalenderns Rulle på Rullseröd i TV med en bohuslänsk bondpojk.

 


2019 i Ucklum

Sommaren 2019 väcktes Törnrosa i en trollsk lövsal vid Sagån, slingrande i en dal formad av isälven.  I publiken män, så skäggiga att de som friare kunde fastnat i törnet. Och damer i silverhår, som feer vakande en hundraårig sömn.

Göran Hemberg med en fängslad och fängslande Törnrosa. Foto Ingemar Lindmark

Det blev starten till äventyr kring kultur och natur i Peter och Marianne Norrthons skog på Sågen. Åren efter följda av botaniska vandringar, från mossor till ekar bland järnåldersgravar. Det letas efter mytiska saltvägen, från Hällungenstranden över fjällbygden till Lödöse. Hade ån kunnat berätta skulle åtskilligt runnit fram om 1800-talets postvagnsrån uppe vid källflödena.

Trollskogsägare Peter Norrthon framför Sagån

Samma augusti, från Sågenstranden, hördes författande terapeuten Eva Sanner berätta om naturens helande kraft i radions Naturmorgon. Böcker om själavårdandet skriver hon i huset ett stenkast från sagodalen.  Boken Naturens hemlighet lanserades 2018.

 

Döden eller snarare unga människors återhämtning efter nära döden genomsyrar Carl Javérs film Utöya, dubbelt guldbaggebelönad för bästa regi och bästa dokumentär 2019. Näring för filmskapandet hämtar har i huset vid Hällungenstranden på Sågen.


2019 mot Ljungskile

Senare den hösten släpptes boken Orkidébarn, en självbiografisk roman av Erland Svenungsson. Han är uppväxt i på gården Kvatroneröd i Svenshögen; terapeut även han men också själavårdande präst. I en kista efter sin döda mor syns spår av hans eget liv – högkänsligt skönhetssökande och med en tro, på kärleken inte minst.

Kanske leder spåren till författaren Gunnar Edman på folkhögskolan i Ljungskile, som fick Erland att lämna gården och läsa till socionom. Poeten Edman, nära vän till Harry Martinsson och ThomasTranströmmer, var en sökare i även han – som i en rad böcker pendlade mellan tro och tvivel. Med frågan hur förena kristendom och naturvetenskap.

Hans essäer om naturen har en fortsättning i sonen Stefan Edmans femtiotal böcker om natur-miljö-människa. Året 2019 med boken Bohuskusten, världens sjunde skönhet. Bor i vildgässdalen, i Ljungskile upp mot älskade Bredfjället. Hör Stefan fundera över vattnet och sakramenten:


Hästar drar folkSå karakteriseras Ucklumborna i boken Barnatro skriven av Olle Länsberg, en av de mest lästa författarna efter kriget. Memoarer på sätt och vis för barnaåren tillbringade han hos de frireligiösa morföräldrarna i socknens dalgång. Läsarna, som de frikyrkliga kallades, var lika okuvligt troende som belackarna bland socknens bibeltrogna schartauaner.

Runt 4 000 kommer till veteranbilsträffen på Backamo. Bondens dag med retrotraktorer på samma plats lockar 20 000. I Ucklum blommar nostalgin ut varje pingst med körtrix och parad för gamla sortens tvåhjulsdrivna traktorer.

Varför traktorer och inte ekipage med hästar, som i socknen betar på var och varannan gård? Undringen kom från Sofia Westergren som från Stall Hamra arrangerar uppvisningen Ucklahoma Western Riders.

”Sådant finns lite varstans, något häftigare behövs som lyfter fram det genuina i bygden” invände Catrin i hembygdsföreningen. Något religiöst kanske instämde trägna kyrkbesökaren Maggan, 85.

Resultatet blev Ucklums liktåg, från 2022 en tradition första söndagen i juli. Den vintern drogs trillor och rapphönekärror fram ur vagnskjulen och fick en behövlig renovering.

Hemväg från Ucklums kyrka

Garderober rensades på plagg från gångna tider. Likvagnen, lånad från Tegneby på Orust, lagades. Den påstods på sin tid vara så dålig att den var livsfarlig att åka i.

Först i tåget går de två männen med prestaver

Efter Sköldunga och rövarliden, döpt efter postvagnsrånet, brukar tåget möta åskådarna längs vägen genom Grössby. Därför rastar kortegen nedanför missionskyrkan vid Abel Kalins före detta affär. Den var vida känd för att sälja dynamit och låna ut böcker från handlarens bibliotek.


Schartau i ny dager

Tåget brukar parkera mellan kyrkogårdarna. På den gamla ligger Olle Länsbergs mamma Elma begravd.

På den andra syns ett smidesverk ritat av Rune Ekre i Svenshögen. Förutom sitt konstnärskap var han känd för böcker om bygden och utgrävningarna i Lödöse.

 

 

 

Ingen präst lämpar sig bättre att hålla en schartauanskt präglad högmässa än bibeltrogne Tord Nordblom. Han är mest känd för att ha gömt flyktingar i kyrkan, dokumenterat i boken Andrum i Ucklum.

Sett från vapenhuset sitter kvinnorna, många i svarta schaletter, till vänster. Männen till höger i kostym, flera med klockkedja utanpå västen.

Tord Nordblom

Tord börjar med att hålla husförhör med folk i främsta bänkarna, så som det gick till i socknen långt fram på fyrtiotalet. Så sent kyrktogs nyförlösta kvinnor, eftersom de sågs orena. efter förlossningen. Numera sker sådant återtag till församlingen symboliskt framme vid altarringen.

Bygdens son Peter Apelgren bidrar med en betraktelse. Inte bara för att dra publik. Han och hustrun Anna Mannheimer har funderingar om döden och efteråt.

Efter psalm 416 skriven av prosten Ringius i Solberga och psalm 513 av kollegan Lars Johan Nyblom i Ucklum avslutar kyrkokören med ett par sånger utgivna av Erland Svenungsson från Svenshögen.

Sångförfattare Erland Svenungsson


Hamlet i Ucklum
Kalla vintern 2024 frös Hällungen så att Sofia och Dan på Stall Hamra kunde arrangera ett slädparti från Svenshögen till Ucklum och vidare prästvägen till Norums kyrka. Till minne av Skottlands kung Jakob VI och danska prinsessan Anne som vid nyår 1589 övernattade i Ucklum.
Efter att han gift sig i Oslo med femton år gamla Anne slädade de med stor uppvaktning genom landskapet. De ledsagades av länsherren Henrik Gyldenstierne som bjöd till stort kalas på Bohus slott. Paret fortsatte till Kronborgs slott i Helsingör för att sedan segla hem till Skottland.

Under 1590-talet skrev kungens gunstling William Shakespeare Hamlet. Den olycksalige prinsen på Kronborg hade studerat i Wittenberg tillsammans med barndomsvännerna Guildenstern och Rosenkrantz, Länsherre Henrik Gyldestiernes pappa Knut hann med att översätta Luthers katekes då han studerade i Wittenberg tillsammans med kusinen Frederik Rosenkrantz. De lär ha besökt London och kanske träffade de Shakespeare.

Eller så fick William storyn från kung Jakob, som var en av Europas mest lärda monarker. Kung av Skottland blev han ett år gammal då mamma Maria Stuart störtades. Styvfar jarlen av Bothwell rymde till Norge och dog i ett fångtorn på Själland.

Häxeriet hade Jakob med sig i bagaget från Danmark då han gav ut  en  bok om svartkonst. Häxor hade styrt den stormiga sjöresan trodde man. I Edinburgh såg han till att avliva sjuttio kvinnor efter tortyr. För eftervärlden känt som North Berwick witch trials. vilket inspirerade Shakespeare till Macbeth.

Samtidigt brändes Anne Koldings på bål i Köpenhamn. Även sedan Bohuslän blivit svenskt tillämpades dansk lag med flytprov som bevis för trolldom. Här i Huveröd spanade fångkärrekusken, gevaldigern kallad, efter trollkonor häxjaktåret 1670. Åtta kvinnor brändes på ett bål på Tjörnsidan av Hakefjord det året. Det berättar Hjärtums bygdeforskare Manfred Svenungsson (Jayne Svenungssons farfar) i Rannsakning om trolldomen i Bohuslän.

Benjamin Bushill i Sågens sagoskog. Foto Ingemar Lindmark

Jacob VI tog över engelska tronen 1603 som James I efter släktingen Elisabet I, vilket kan ses som en början till Storbritannien. Tillsammans med Anne är han begravd i Westminster Abbey.
Den historien bet sig fast hos Benjamin Bushill på Sågen och uppväxt i Tolkiens Cornwall. På klassisk vers skrev han ”Hamlet och kung Jakob i Ucklum”. Stycket uppfördes på Sågens loge sommaren 2024, självfallet med Benjamin som Hamlet. Lyss till Benjamins poesi:

Historiens vingslag förnams ovanför logbjälkarna. Gårdens förre ägare, Jens Larsson, räknade släktskap i rakt uppstigande led till Jens Nielsen Rosenkrantz och dennes morfar Niels Eriksen Gyldenstierne från Sorö på Själland. Klicka till släkttavlan. Inte så imponerande som det låter för säkert halva Bohuslän har samma anfäder. Men en kringelkrok blodsband till kung Jakob också.

Sågens loge. Foto Ingemar Lindmark

Den danske adelsmannen Thomas Dyre skötte om sin farbrors säteri Ström i Hjärtum då han gifte sig med Margareta Hvuitfeldt i Grinneröd. Eftersom han ägde Dragsmarks klostergods blev han nog bekant med den medeltida folksagan Axel och Valborg.

Kædedans, som det heter på danska, lever kvar på Färöarna. Något som Benjamin Bushill från kelternas Cornwall inte kunde motstå. Tillsammans med hustrun Kenia, dramalärare i Stenungsund, bjuder de sedan oktober 2023 in till kvaddans på Sågens loge. De många verserna med olyckligt förälskade Axel och Valborg varvas med irländska visor i Benjamins arrangemang. Fast mest populär är balladen om mordet på Jon Drotning utanför Forshälla kyrka, författad på Tjörn av en islänning. Baglerhövdningen Jon finns med förre gårdsägaren Jens Larssons antavla. som för så många andra i landskapet.

Hör Kenia sjunga från Sågen:

 

/ Av Ingemar Lindmark