Det hände vid juletid 1997 i en bedagad lokal i Värtahamnen. Ulla och Bo Lundevall såg inte ut som typiska IT-startuppare. Utan som ett strävsamt äldre par, nervösa för de hade just inte träffat en journalist tidigare. De hade mycket väl kunnat var handlare i en zoo-butik. Vilket de faktiskt var ett tiotal år tidigare i Farsta.

Se DN-artikeln.

För att öka inkomsten sålde de på 80-talet programdisketter från en katalog. Först från radhuset och hunden Dustin och fick ge namn till firman. Internet tog fart runt 1995 men det fanns inga E-handelsplattformar. Så Lundevalls tog själva fram IT-lösningar.

Ulla och Bo Lundevall. Plus hunden Dustin. Bilden speglad från Computer Sweden. Klicka till källan.

I praktiken var det inte så stor skillnad på sköldpaddor och datadisketter. Försäljningen tog fart, nu också med dataprylar.  Den gamla lagerlokalen i Värtahamnen blev en hub som snabbt till beställarna skickade  varor som leverantörer lämnat in strax innan.

IT-bubblan sprack vid sekelskiftet men Dustin växte. 2017 omsätte företaget dryga 9 miljarder med tusen anställda i flera länder. Lundevalls klev upp bland landets IT främsta IT-miljonärer då Dustin börsnoterades och EQT-företagen Altor tog över 80 %. Som expanderade och gjorde sig en rejäl hacka på att sälja till nya ägare. Och Lundevall kan flyga eget affärsjet till bostaden och företagen i Schweiz.

Vad har detta med Inlands härader att göra? För att affärsmodellen föddes i Ljungskile i slutet på 1800-talet.


Postorderpionjären Fröberg från Orust 

J

John Fröberg

John Fröberg  föddes  i Svanesund 1859. Pappan var handlare som konkursade efter misslyckade affärer med sillolja.  Därför skickades John tio år gammal för att bli bodknodd hos en morbror i Ljungskile.

Med denna karriär: 14 år: Affären stänger och John får anställning hos en handlare i Finspång. 18 år: Blir butikschef för en filial i Lotorp. Köper en tryckpress och trycker visitkort i egen regi på nätterna. 23 år: 15 anställda i det växande tryckeriet, ett alster är Fröbergs katalog. Egen fastighet där stämpeltillverkningen breddas med ett kontorssortiment. 44 år: En konglomerat av verksamheter, inklusive en kraftstation och telefontråd till Norrköping. 50 år:John Fröberg dör med trassliga affärer och enligt nekrologen sinnesförvirrad.

Fröberg kunde tacka sin säljtalang för framgången. Tidningarna fylldes med orginella radannonser (exempel KalmarSvensk lärartidning) där han också rekryterade agenter, som snart kunde räknas i flera hundratal. Vid sekelskiftet räknades han som landets störste annonsör.

En var bondpojken Johan Petter Andersson, som redan som trettonåring blev agent hemma i dalasocknen Ål. Fyra år senare fick han arbete hos Fröberg i Lotorp och strax efter anställdes farbrodern Erik.

Ánderssöner fanns redan flera av på firman så de två dalmasarna bytte till Åhlén och Holm. När de lärt sig branschen for de hem till Insjön där ett oljetryck på kungafamiljen gav skjuts till en rekordartad postorderförsäljningen. När firman lämnade Insjön för Stockholm under första världskriget hade en cykelreparatören Clas Ohlson lärt så mycket att han kunde starta eget. Se filmen om Clas Ohlson.

John Fröbergs agentorganisation blev de fattiga pojkarnas handelshögskola. Ett exempel är Algot Johansson”Säg Algots, det räcker”i Borås. Ett annat är Oscar Ahrén, stor inom postorder och varuhus i Stockholm på sin tid.


Kamprad

erikbyra

Min svärfar, torparson Småland, hade en fabrik som tillverkade stilbyråar. En dag dök det upp en möbelhandlare från Älmhult som ville få med möblerna i sin katalog. Affären gjorde upp i köket. Ivar Kamprad, som handlaren hette, skickade beställningarna till svärfar som sedan tillverkade och drog möblerna på en kärra till järnvägsstationen för leverans till kunden.

”Utan fiasko kan man inte nå några framgångar och det är få som har gjort så många fiaskon som jag,”  är ett Kampradcitat.  Han hade just ingen erfarenhet av möbler men hade kommit över en fabrikslokal i Älmhult där han började sälja.  Postorder kunde han från pennor och klockor efter samma modell som John Fröberg. Den senare tack vare nya tidningarna, posten och järnvägen. Den senare att folk hade bilar med tackräck. Platta paket då Kamprad cyklade till fabrikanter i Småland hade han ingen tanke på då.


/ Av Ingemar lindmark