Brexit inte bara negativt för Irland. Landet laddar upp för en Brexodus, både för företag och vanliga engelsmän. Dublin är förstahandsvalet i konkurrens med metropoler som Paris, Madrid och Stuttgart. Ett titt i webben Business Region Göteborg avslöjar att här läggs inte två strån i kors för att fånga upp Brexodus, trots kompetensbristen som bromsar Västsverige.

Inte för att locka hemvändande svenskar eller britter som söker sig utomlands. Och inte heller européer och andra för vilka London inte längre är den självklara magneten.

Dublin. Klicka till källan.h

Irland investerar €27 miljarder under sex år för den expansionen -i utbildning, företagsutveckling och byggande av hus och infrastruktur. På nätet är det öppna famnen för engelska inflyttare. I främst Dublin , inte Göteborg – staden som med företagsamma engelsmän fick sitt stora uppsving under Napoleons kontinentalblockad. Det var så Göteborg blev Lilla London. Trots det sussar Västsverige i en törnrosasömn – Brexodusfolket är inte intressant ens nu när krisen är som hetast.

Foto Ingemar Lindmark

Göteborgsregionen vs Dublin

Irländarna talar engelska men annars pekar det mesta till Västsveriges fördel. Som samhälle är katolska Irland som Sverige på femtiotalet. För att ha barn på dagis är Irland ett av de dyraste och Sverige ett av de billigaste bland OECD-länderna .

Video från IDA Irelands kampanj för att påverka Brexoduspubliken.

 

I Göteborgsregionen gäller hightech inom företag och utbildning – i en tillväxt som innebär en skriande brits på kunnigt folk. Irland är mest känt för sina skruvmejselfabriker, det vill säga enklare montering.

En rapport från analysföretaget Deloitte visar att av de utbildade EU-medborgarna kan 47 % tänka sig att lämna Storbritannien efter Brexit. 36 % av alla utlänningar med samma kompetens säger samma sak, vilket innebär flykt från 1,6 miljoner jobb i landet. Detta gällde 2017 innan en hård Brexit var en realitet.

I konkurrens med Holland är Sverige bäst i Europa beträffande engelska som andra språk. Sett från London är resan med budgetflyg bara en halvtimma längre till Göteborg än till Dublin. Med bil är resan visserligen längre men i praktiken är det just inte mycket mer än nattfärjan från Kiel till Göteborg som skiljer.

Londons närmaste Lake district

Bilresan från centrala London till Lake district i Yorkshire tar fem timmar om det inte är rusningstid. Ofta snabbare att flyga budget till Göteborg och sedan hyra en bil till en stuga i västsvensk natur. Västra Götalands sjödistrikt, som i Svartedalen upp mot Trollhättan, ligger närmre till än Englands Lake Distrikt. Hyran är förmodligen lägre.
Det är dubbelt så dyrt att hyra en lägenhet i Dublin som i Göteborg, för att inte tala om vad det kostar fem mil utanför. 35 % dyrare i Dublin om man ser till levnadsomkostnader totalt.

Men vem lockar hit brittiska turister med de argumenten? Och när de väl är här, vem övertalar dom att flytta hit?

TV-serien En plats på landet (Escape to the Country) är BBC:s långkörare sedan 2002 där storstadsbor söker ett drömhus på landet. I liknande serier också till Frankrike och andra länder, dock inte Skandinavien.

Varför inte på nätet och i TV kittla brittiska ekofolkets drömmar med oförskämt billiga hus vid en trollsk insjö i Inlands härader? En knapp timma från jobb med miljö och högteknologi i det västsvenska fordonsklustret.

Tyskarna är förtjusta i svenska insjöar i lummiga skogar, de visar det stora intresset för TV-serien Inga Lindström. Om nu inte England är det självklara valet för kvalificerade utlandsjobb – var bosätter de sig då? Exempelvis för de miljoner som bor i Hamburgregionen och bara behöver ta en nattfärja för att jobba på Volvo och skogsvandra i Hjärtum.

Foto Ingemar Lindmark

Om Göteborgsregionens makthavare inte är på hugget så borde väl ändå Stena Line sätta sprätt på några miljoner för att få hit Brexodusfolket.