Älvdalen Kungälv-Hjärtum, tyskars andra heimat
En timma med bil från Hamburg till Kiel en eftermiddag. Stenas nattfärja anländer Göteborg nästa morgon vid niosnåret. Biljetten för två i hytt och bil/husbil går som billigast på lite drygt tusen kronor. Sedan en timma till Hjärtum. Längre är det inte för miljoner tyskar till Bullerbyn och älgar vid trollska tjärnar. Om de vet om det.
Vacker natur finns lite varstans. Men få bygder kan förena den med ett historiskt berättande som Gätaälvdal, Hjärtum i synnerhet.
Gamla Kungahälla rekommenderas tyska besökare. Ratibur och och hans här hade 1135 vänligheten att slå ihjäl inbyggarna undantaget de togs med som slavar till Nordtyskland. Tioåringen Jon Loftsson lyckas fly innan. (Magnussagan kap. 10)
Åtskilliga nu levande i södra Bohuslän lär ha gener från denne Jon som studerade i Paris och sedan surfade på två stora fiskar hem till Island för att bli mäktig kyrkofader. För Jons dotterdotter lär ha gift sig med Asbjörn av Tjörn, som man tror företrädare för bohuslänska Drotningsläkten. Denne storman rustade ett vikingaskepp, Vallabussen kallad, i Kungahälla – innan han och kamraterna slogs ihjäl av färöingen Sverre i Sognefjord. Det är en av många händelser vid Göta Älv, som finns att läsa i Heimskringla och andra vikingasagor.
Lise och Selma i Kungälv
Trähusen längs Västra gatan för tankar till Pippi Lange Sacke och Lotta zieht um, det vill säga Bråkmakargatan. Strax efter torget syns platsen för skolan där Thomas Thorild, för belästa tyskar känd från den lärde tänkarens landsflykt i Greifswald.
Ett hundratal meter till och man är framme vid Uddmanska huset. Där bodde professor Lise Meitner julen 1938 då hon julnatten gjorde sin stora upptäckt: hur urankärnan delar sig och utlöser en osannolik mängd energi. Sex år senare sprängdes bomberna över Hiroshima och judiska professorn Meitner kallades atombombens moder. Ett ödets ironi för nazisterna hade 1938 f jagat iväg henne från Max Planckinstitutet i Berlin.
Slå gärna i andanom följe med Lise och systersonen i Fontinskogen där hon vid en trädstam fick uppenbarelsen om kärnklyvningen. Gyldenlöwes kanoner på Fontinberget var 1678 nära att pulverisera Bohus fästning. Nu hade så när Meitners upptäckt kunnat pulverisera en hel värld.
Några meter till på Västra gatan 19 och den tyske turisten ser huset där Selma Lagerlöf började skriva Gösta Berlings saga, flitigt läst som Die Saga von Gösta Berling. Jordnära kulten, Heimatkunstbewegung, florerade vid förra sekelskifte. Selma var väl så populär som senare Astrid Lindgren.
Åtta år senare, 1899, skrev Selma Drottningar i Kungahälla, där hon med fakta och fiktion målar upp en medeltida romantik, både i staden och på Ragnhildsholmen.
Ragnhildsholmen
För historiskt intresserade är älvdalen med Kungahälla som ett Shakespearedrama. Trots att de nordiska kungarna var ingifta hos varandra slogs de och gick till mötes en ond bråd död. Förvecklingarna ledde fram nordisk union och tyskt inflytande för Hansan var i högsta grad närvarande. För tyskar är de förvecklingarna väl så intressanta som vurmen för Silvia, Victoria och Estelle.
Förutom att inlemma Island, Grönland och brittiska öar i sitt norska atlantimperium hann kung Håkon Håkansson med att bygga fästet Ragnhildsholmen på 1250-talet. Kungahälla behövde skydd och platsen låg bra till för att kriga mot dansken. Detta år 1287 regerade hans sonson Erik Prästhatare som då förlänade Ragnhildsholem till åtta danska rovriddare som landsförvisats för mordet på danske kungen Erik Klipping. Fast nu regerade där svage kungen Erik Menved, gift med Ingeborg, syster till svenske kungen Birger Magnusson.
Prästhatare hette han för fejden med kyrkan. Han styrdes av sin danska mor Ingeborg, dotter till danske kungen Erik Plogpenning, mördad av sin bror Abel av Slesvig. Ingeborgs syster Sofia som fram till 1275 var svensk kung och hann med att vänstra med Sofias syster Jutta, trots att hon var nunna.
Birger Jarls söner Valdemar och Magnus Ladulås stred om kungamakten där Magnus vann 1275 och Valdemar med sin Sofia bosatte sig på Ragnhildsholmen. Kung Magnus dog 1290 följd på tronen av sin son Birger Magnusson. Som i sin tur stred med bröderna Erik och Valdemar tills de låstes in för en för tidig död på Nyköpingshus 1318.
Rovriddarna, som också hade borgen Hunehals vid Kungsbackafjorden, rövade danska och tyska skepp som togs till Kungahälla kan man förmoda. Röveriet retade Hansan och furst Wizlaw II av Rugen eftersom rovriddarna rövat hans borgar. Wizlaw brände av Hisingen men lyckades inte ta Ragnhildsholmen för där låg norska flottan. Fiendskapen var inte värre än att Wislaws tolvåriga dotter Eufemia trolovades med Erik Prästhatares bror Håkon Magnusson Hålägg.
Efter Romelanda: släkten är värst
Efter många förvecklingar blev det fredsförhandlingar 1302 på gården Solberg i Romelanda. Wizlaw med stort följe mötte där kung Valdemar Birgersson och hans bror Erik tillsammans med rovriddarhövdingen Jacob av Halland. Wizlaw drog sedan vid juletid till Oslo för att fira sin dotter Eufemias förmälning med Håkon Hålägg, nu kung sedan broderns död 1299. Antagligen knäcktes Wizlaw av festandet för han dog annandag jul
Håkon Hålägg stödde kung Birgers bror Erik, med löfte om giftermål med norska prinsessan Ingeborg. Hon och underförstått tilltänkte svärsonen fick 1305 som förläning Bohuslän och Norra Halland, inklusive Ragnhildsholmen. Det skar sig dock mellan Håkon och svärsonen Erik på Ragnhildsholmen. Förlovningen med Ingeborg bröts och greve Jacob fick äran att bygga fästet på Bagaholmen, som sedan blev Bohus slott.
Inga Lindström
I år ser miljoner tyskar på ZDF fem timslånga avsnitt av såpan med blonda Inga Lindström. Inga är döpt efter flickan i Astrid Lindgrens Wir Kinder aus Bullerbü. Varje sommar sedan 2004 kommer ett tyskt TV-team med RyanAir till Nyköping för att i Sörmland föreviga blonda Inga bland herrgårdar och sköna landskap, En romantik så sentimental att avsnittenb inte kan visas i svensk TV.
Värt en halv miljard för sörmlandturismen sägs det. Men där är miljöerna avbetade så i fjol filmade Bavaria på Öland. Fast alla svenska landskap duger bara det är vackert och det finns billigt flyg.
Ryanair flyger till Landvetter, så varför inte spela in i Hjärtum med teknik med Trollywood in på knuten. Ströms och Thorskogs slott. Fest i Billegården efter kyrkvigseln. Älgar vid näckrostjärnar nära Bredfjället. Inga i Bohusdräkt på kanalbåten utanför Intagan.
Om Stena Line sponsrar och kommunen är på hugget vill säga. Tyskarna ligger tvåa efter Norge i turiststatistiken och i Hjärtum finns det plats för fler.
Der große Humanist från Hjärtum
Till honom står många tyska familjer i tacksamhetsskuld. Han fick ut 33 000 DDR-fångar till väst. Han bidrog till att en kvarts miljon östtyskar kunde återförenas genom järnridån.
En vän, förbundskansler Willy Brandt, gav honom täcknamnet ”der Opernsänger, der Schwede”. En stor humanist, det eftermälet gav hans östtyska motpart, advokaten Wolfgang Vogel, nära vän även han.
Det handlar om Carl Gustaf Svingel, född oäkting i Hjärtums Utby 1916 som Gustav Olsson. Fostrades i Hjärtums barnhem när han inte var hos sin mor på ålderdomshemmet. Bekantskap med kungliga hovet underlättade sångarutbildningen.
Efter rollen som Erik på Stockholmsoperan blev han hjälparbetare i svenska kyrkans Victoriaförsamling i Berlin. Till gagnet ålderdomshemsföreståndare. Samtidigt en Röda Nejlikan som rörde sig hemtamt bland makthavare på båda sidor Berlinmuren.
I Berlin är han en hjälte där det nu görs en TV-dokumentär. I Stockholm skrivs en bok om honom. I Hjärtum där han växte upp är hans praktiskt taget okänd, potentialen som turistattraktion till trots.
Har inte hembygdsmuseet i Billegården plats kan kanske Svingel hedras med ett museum i barnhemmet.
Hjärtums kyrka var alltid fullsatt då Svingel efter kriget höll konserter för att samla in pengar till Lutherhjälpen. Varför inte locka turister med en Svingelinspirerad kyrkokonsert, där de andliga sånger han sjöng varvas med paradnummer i Värmlänningarna och Lilla Helgonet.
Lika upprymd vill man se Postiljonen från Lonjumeau spelas i Ströms slottspark. Stycket skrevs av av Adolphe de Leuven, son till Gustf IIIs mördare och tillika sonson till friherrinnan Eva Helena Löwen på Ström i Hjärtum.
Uppå Backamo
Ett diffust minne är stängslet när vi åkte förbi Backamo sommaren 1945. Jag trodde mig se tyska krigsfångar innanför. Men har inget minne av vakttornen där svenska soldater satt med kulsprutor. Mest etsat på näthinnan är det långa tåget som en solig oktoberdag sakta gick genom tunnlarna på andra sidan sjön. 750 av de 1200 tyska soldaterna var på väg till Trelleborg för vidare transport till Sibirien. Kallades baltutlämningen trots att så gott som alla var tyskar.
De som överlevde i Sibirien återvände till Tyskland efter Stalins död. För många tyskar är Backamo ett stycke samtidshistoria från vilket vissa har hört fragment berättas. Som krigsminne är Backamo anonymt. Några baracker finns kvar, likaså flygfältet fångarna förlängde.
Våren 1945 stängdes tyska truppen in i en ficka på baltiska kusten. De försökte ta sig till hemlandet med små båtar till hemlandet. Stormar förde 4 000 till Sverige där ett drygt tusental i maj sattes i det största interneringslägret, Backamo, Där inne gällde tysk lag organiserat i bataljoner ledda av officerare i tysk uniform. En var en ubåtsbesättning som sänkt sin skadade ubåt utanför Lysekil. Beväpnade svenska soldater skötte begränsad övervakning enligt krigets lagar, trots att Tyskland kapitulerat 6 maj.
På Svenshögens tbc-sanatorium några kilometer från Backamo fanns samtidigt polska judinnor från koncentrationslägren. För mig som bodde där blev krigets fasor nära.
Svenska regeringen följde stormaktsavtalet och tog beslut om utlämning, de flesta till Sovjetunionen. Ryktet som spreds i lägret förde med sig självstympning och självmord. Blodiga scener utspelades då fångar släpades ut till bussarna som körde till stationen i Ljungskile.
Själv lumpade jag femton år senare i samma barack som tyskarna höll till i. Matsalen och hus som tyskarna byggde finns kvar. Historien sitter i väggarna, osynligt för besökare tyvärr. En historia som upprepades 2015 då flyktingar från Syrien hystes in huset som nu är vandrarhem.
Till ett krigsminnecentrum på den 250-åriga lägerplatsen skulle man kunna foga vildmarken öster om Grinnerödssjön. Från Backamo sträcker sig en slingrig grusväg fyra kilometer upp mot Bredfjället – och sedan i en slinga förbi sjön Store Väktor. Idag gratis med bil. I en framtid kan fler än tyska husbilar med appen få betala bompeng. Belöningen är övernattning i fickor längs vägen. Och få brötchen och spenvarm mjölk uppskickat från närmaste gårdsbutik. Och hyra cyklar eller en kanot. Älgar och lingon får besökarna leta rätt på själva.
Lämna ett svar